Strzeliste górskie szczyty w tle, pasące się na halach stada owiec (po francusku brebis), pyszny owczy ser często podawany z konfiturami. Czy to nie brzmi znajomo? Bez obaw. Nie zabieram Was dzisiaj w okolice Zakopanego. Wyruszamy znacznie, znacznie dalej. Aczkolwiek scenografia może Wam przypominać wakacje w Tatrach. Przed nami wyprawa w Pireneje! To własnie tam odnajdziemy mało w Polsce znany lecz ceniony przez smakoszy francuskich serów owczy. Proszę Państwa oto
Ossau-Iraty Brebis Pyrénées
prosto z francuskiej części Kraju Basków. W zależności od usytuowania pastwisk owce dwóch świetnych ras mlecznych wyruszają na hale między kwietniem a czerwcem. Większość hodowców wraca z nimi w doliny pod koniec sierpnia aczkolwiek w niższych partiach gór możemy się na natknąć jeszcze w październiku. Na halach świeża trawa i zioła wyjątkowo wzbogaca smak owczego mleka. Najwięcej sera powstaje na początku sezonu wypasania owiec. Sześciokilogramowe sery wyrabiane są rano i wieczorem. Już połowie lipca robione są one co drugi dzień. Nadejście sierpnia zwiastuje koniec wytwarzania sera brebis. Owce przygotowują się do wydania na świat małych jagniątek. W dobrym sezonie stado 400 owiec może dać około 200 serów. Imponujący wynik, nieprawdaż?
Wyprodukowany z niepasteryzowanego owczego mleka brebis z Pirenejów dojrzewa 3-4 miesiące. Po przekrojeniu jest twardy lecz soczysty, barwy kości słoniowej. Ma smak karmelowo-orzechowy. Sami Baskowie preferują dłużej, bo 9 miesięcy, dojrzewający ser bardziej suchy i wyrazisty w smaku. Podają go w towarzystwie konfitur z wiśni. Natrafiłam także na przepisy na wytrawne magdalenki z brebis, oliwkami i boczkiem czy też słynne francuskie tarty. Chyba już wiem, co będzie się znajdować na liście moich zakupów w czasie najbliższego pobytu we Francji 😉
Francja z serów słynie więc dlaczego nie zaplanować francuskich wakacji szlakiem najsłynniejszych serów. Z pewnością pomoże Wam w tym nasz cykl serowa podróż po Francji. A może pożądanym uzupełnieniem będzie dobry przewodnik?
źródło zdjęć: https://pl.pinterest.com/pin/112238215691705449/, https://www.alimentation-nouvelle-aquitaine.fr/actualites-gastronomie-aquitaine/cest-parti-pour-la-saison-de-fabrication-du-fromage- aop-ossau-iraty/, https://pl.pinterest.com/pin/263953228137576965/
Tags: Francja, francuski ser, Pireneje
Napisz komentarz