Blog

5mar, 15

Pierwsze oznaki nadchodzącej i tak wytęsknionej  wiosny uświadomiły mi, że to już najwyższa pora na ostatnie w tym sezonie fondue. Poza tym obiecałam, że fondue na blogu Placu Francuskiego z pewnością zagości. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje w zimowe wieczory w  towarzystwie niewielkiej grupy serdecznych przyjaciół i dobrego wina. Druga opcja to przerwa w szusowaniu po alpejskich stokach. Biały śnieg, czerwone od mrozu i wiatru policzki oraz ogień w kominku w górskim schronisku to także świetna scenografia do delektowania się tym serowym przysmakiem. Czy wiecie, że już Homer w swojej Iliadzie wspominał o daniu składającym się ze stopionego utartego koziego sera, wina i mąki?  Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Włoszech i Francji. W tej ostatniej znane jako fondue savoyarde czyli fondue sabaudzkie. Aby przygotować przepyszne fondue wcale nie przebudujemy specjalnego zestawu. Wystarczy naczynie, w którym roztopimy ser i patyczki szaszłykowe do maczania kawałków pieczywa w serowej masie.

Mój sprawdzony przepis na fondue poniżej, my szykujemy się na ucztę już w najbliższą niedzielę 🙂

Potrzebujemy dla czterech osób: ząbek 478802-1-eng-GB_savoyard-cheese-fondue-470x540czosnku, trzy równe porcje rożnych topiących się żółtych serów (w oryginalnych przepisach to comté, beaufort i emantaler). W sumie około 250g sera na osobę. 1,5 szklanki białego wytrawnego wina, kieliszek wytrawnej wódki, czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, pieprz, gałkę muszkatołową, bagietki pokrojone w kostki.

 Co dalej? Nacieramy garnek czosnkiem i rozgrzewamy w nim mocno wino. Dodajemy utarty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką w ósemki (ważne!) do momentu połączenia się wina i sera w jednolitą masę. Dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kieliszkiem wódki. Ponownie zagotowujemy stale mieszając. Przed podaniem na stół wsypujemy na czubku noża sody oczyszczonej, dzięki temu masa będzie pulchniejsza i łatwiejsza do strawienia. Doprawiamy pieprzem i gałką.

Cała zabawa polega na nabieraniu sera na nabity na szpikulec kawałek bagietki. My przewidujemy karne zadania dla współbiesiadników topiących swoje pieczywo w serowej masie. Śmiech i dobry humor oferujemy w pakiecie z fondue.

 Jak to często bywa fantazja w kuchni nie zna granic. Kawałki mięsa czy też ryby zamaczane w rosole lub słodkie owoce otulone rozpuszczoną w rondelku czekoladą też są ciekawą alternatywą. A jaki jest Wasz ulubiony wariant? Podzielicie się z nami? Może inspiracje znajdziecie w książkach poświęconych kuchni francuskiej dostępnych w księgarni Plac Francuski?

 

źródło zdjęć: https://www.terresacree.org, https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/savoyard-cheese-fondue/

Tags: ,

4 komentarze

  • Posted by Iza z Love For France on marzec 18, 2015 at 02:41 pm

    Ach, dzięki za pyszny przepis na fondue! Na pewno niedługo go wypróbuję! Już się na niego cieszę 🙂 Pozdrowienia z Alzacji!

    Reply
    • Posted by admin on marzec 25, 2015 at 01:45 pm

      Pozdrowienia z Chorzowa 🙂 Smacznego

  • Posted by Uczę się francuskiego on marzec 24, 2015 at 08:09 pm

    Ojej czyli fondue to jest typowo zimowa potrawa! Nie wiedziałam 🙂 (Dwa razy musiałam przeczytać zdanie, że nadchodzi wiosna, to znaczy że trzeba zrobić ostatnie tej zimy fondue!) No ale jakąś logikę ma 🙂

    Reply
    • Posted by admin on marzec 25, 2015 at 01:48 pm

      Generalnie pyszne potrawy można jeść o każdej porze roku,czasami tylko lepiej smakują 🙂 A fondue to bardzo rozgrzewające i ciężkie danie. A wiosna przynosi nowe smaki. Ja odliczam czas do pojawienia się świeżej botwinki i szparagów.

blog Plac FrancuskiPlac Francuski -jak przy każdej ulicy, skwerze czy rynku również i tu znajdziecie  różne szyldy- adresy zachęcające szeroko otwartymi drzwiami do wejścia do środka.

Plac Francuski to biuro tłumaczeniowe wykonujące tłumaczenia z i na język francuski.

Plac Francuski to księgarnia on-line oferująca szeroki wachlarz tematyczny od przewodników i słowników, przez beletrystykę do książek kucharskich, w której elementem łączącym wszystkie oferowane towary jest Francja i język francuski, a także oryginalne francuskie zabawki edukacyjne i kreatywne.

Plac Francuski to  wspólna nauka języka francuskiego.

Blog Plac Francuski

odgrywa rolę kawiarenki z przepyszną kawą i jest naszym wirtualnym miejscem spotkań, wymiany opinii, dzielenia się wrażeniami oraz kroniką wydarzeń na PLACU.

TŁUMACZENIA FRANCUSKIE

tlumaczenia-francuskie

SKLEP INTERNETOWY

WAKACJE WE FRANCJI

wyszukiwarka-wakacyjna

SZKOŁA JĘZYKOWA

szkola-jezykowa

test33