Udało się! Podziw w oczach Potomkini wielbicielki Masterchefa bezcenny Moelleux au chocolat- ciasteczko czekoladowe z płynną czekoladą w środku i z lodami waniliowymi uprzyjemni nam także dzisiejszy Dzień Dziecka. Bo w końcu bez słodyczy ten wspaniały dzień nie byłby kompletny, nieprawdaż?
Długo się zbierałam do zrobienia tego klasycznego francuskiego deseru. Pomógł mi nie tylko doping Potomkini lecz także niezawodna Rachel Khoo, której książki, wraz z innymi wydawnictwami o francuskiej kuchni zajmują miejsce na mojej półce z ulubionymi kulinarnymi lekturami. Też taką macie?
Moelleux au chocolat
według przepisu z książki „Mała paryska kuchnia” były przepyszne, rozpływały się w ustach a waniliowe lody i listki świeżej mięty wspaniałe podkreślały smak gorzkiej czekolady. Robi się błyskawicznie. Ja pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od oryginalnego przepisu, które zagwarantowało płynność czekolady w środku ciasteczka. Przed Wami przepis Rachel:
Składniki na 6-8 porcji:
170 g posiekanej gorzkiej czekolady, 170 g masła pokrojonego w kostki, 170 g jasnobrązowego cukru, 80g mąki, 6 jajek.
Wykonanie:
Przygotuj 6-8 kokilek, natrzyj je w środku masłem i obsyp kakao. Ubij jajka. Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W misce zmieszaj mąkę z cukrem. Roztopioną czekoladę wymieszaj z jajkami a następnie z mąką i cukrem. Przełóż masę do kokilek i wstaw na 1h do lodówki (ja ten etap z braku czasu skróciłam, pieczenie zimnego ciasta spowolni rozprzestrzenianie się ciepła, dzięki czemu środku będą miały rzadszą konsystencję.)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Pora na mój trik. Do każdej kokilki, przed wstawieniem do pieca, wciśnij kostkę gorzkiej czekolady. Piecz babeczki około 15-20 minut, aż wierzch stwardnieje, ale wnętrze będzie dość miękkie. Możesz to sprawdzić wykałaczką. Wyjęte z piekarnika moeulleux au chocolat odstaw na 2 minuty i wyrzuć z kokilek. Z pewnością będą się też prezentować i smakować z malinami lub jagodami. Muszę sprawdzić następnym razem.
Rachel Khoo nie gotuje tylko w Paryżu. Jej kulinarna podróż „Moja mała francuska kuchnia” po regionach Francji spowoduje, że zapragniecie zaprosić francuską kuchnię do Waszego domu i wybrać się na gastronomiczną wyprawę szlakiem francuskich smaków. A może zaciekawią Was inne pozycje na naszej księgarnianej półce z książkami kucharskimi ? Bon appetit.
Pozostając w klimacie Dnia Dziecka i czekolady, czy wiecie, że w księgarni Plac Francuski znajdziecie szeroki wybór francuskich zabawek edukacyjnych i kreatywnych a wśród nich wspaniały zestaw do robienia czekoladek renomowanej marki Sentosphere. Serdecznie zapraszam.
Napisz komentarz