Tarta cytrynowa czyli słodko-kwaśne wspomnienia naszych Świąt Wielkanocy.
Francja kuchnią swą słynie na cały świat. Zaprzeczyć się temu nie da. Francuskie słodkości z pewnością przez wielu uznawane są za arcydzieła sztuki cukierniczej. Makaroniki, ptysie na czele ze słynnym deserem Paris-Brest, musy czekoladowe, kremy no i przepyszne tarty. Lista jest długa. W moim prywatnym rankingu od lat, niezmiennie, pierwsze miejsce okupuje tarta cytrynowa. Po raz pierwszy miałam okazję ją skosztować lat temu wiele w czasie wymiany studenckiej. Ten grudniowy wyjazd ten już chyba zawsze będzie mi się kojarzył ze świątecznie udekorowanym Lille i … Marie, a właściwie jej słodko-kwaśnym wypiekiem, przygotowanym w mgnieniu oka przed wyjściem na pożegnalną imprezę. Przepis pieczołowicie przechowuję jako jeden z największych skarbów. Każdy, kto u mnie po raz pierwszy spróbuje ten deser, zabiera recepturę ze sobą. Dzisiaj pora na Was. Przygotujcie to ciasto i podzielcie się Waszą opinią o cytrynowej tarcie.
Tarta cytrynowa przepis
składniki na spód z kruchego ciasta: 100g zimnego masła, 200g mąki, odrobina cukru, szczypta soli, 1 żółtko lub odrobina wody
składniki na cytrynową masę i bezową pierzynkę: 6 jajek, 100g cukru pudru, 20g maki, 3 cytryny
Przygotowujemy spód z kruchego ciasta. Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy kulę z ciasta w folię aluminiowa i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem formę na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie wybrzuszyło się. Pieczemy przez 20 minut w gorącym piekarniku (220ºC)
W między czasie przygotowujemy masę. Mieszamy 4 całe jajka, i 2 żółtka, mąkę, cukier, sok z cytryn i utartą skórkę cytrynową. (W większości przepisów na cytrynową tartę do masy dodawane jest masło. Marie nie używała tego składnika, dzięki temu cytrynowa masa w jej tarcie była lekka i puszysta.) Wlewamy cała masę na podpieczony kruchy spód i pieczemy koło 10 minut aż masa się zetnie. Pozostałe dwa białka ubijamy z odrobiną soku z cytryny i kilkoma łyżeczkami cukru. Ubitą pianę rozprowadzamy na upieczonej tarcie i pieczami około 10 minut w niskiej temperaturze. Beza powinna stać się sztywna i lekko przyrumieniona, jak na powyższym zdjęciu.
Tarta cytrynowa (dla uczących się francuskiego lub wybierających się do Francji francuska nazwa- tarte au citron meringuée) w moim domu pojawia się regularnie. W tym roku jej smak wreszcie doceniła sześcioletnia Potomkini więc jestem cały czas kulinarnie- tartowo przez nią molestowana 🙂 Gdyby zmieniła zdanie, na wszelki wypadek mam na podorędziu poręczną książeczkę „Francja na słodko”. Z jednej strony przepis z drugiej strony zdjęcie gotowego deseru. Palce lizać. Tarta Tatin, crème brûlée, naleśniki Suzette- ja się im nie potrafię oprzeć.
A Wy, który z francuskich deserów najbardziej lubicie? Podzielicie się przepisami?
źródło zdjęć: https://www.750g.com/tarte-au-citron-meringuee r24602.htm, https://pl.pinterest.com/pin/266134659207706917/, https://pl.pinterest.com/pin/530228556101454456/
Napisz komentarz