Macie już pomysł na weekendowe słodkie małe co –nieco? Jeżeli nie to może się przyda podpowiedź Placu Francuskiego? Tym raz w roli głównej jabłka.
Tarta Tatin
Czyli tarta z jabłkami do góry nogami …
Pod koniec dziewiętnastego wieku siostry Tatin przypaliły ciasto. Chcąc jednak uratować przepyszny deser, usunęły przypalony spód, zostawiły jabłka a na wierzch położyły nową porcję ciasta. Etap przypalania możecie pominąć 🙂
Potrzebujemy:
Na ciasto:
100g mąki
70g masła
30g cukru
1 jajko
Szczyptę soli
Na masę:
600g jabłek
100g masła
100 g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
I co dalej:
Zagniatamy kruche ciasto i zawinięte w folię wstawiamy na godzinę do lodówki.
Obrane jabłka kroimy na plastry, topimy połowę masła w okrągłej formie do pieczenia, posypujemy połową cukru i cukru wanilinowego. Układamy warstwami jabłka. Dusimy przez 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200oC. Rozwałkowujemy kruche ciasto na okrągły placek, nakładamy na jabłka i dociskamy do brzegu formy. (Uwaga: na oparzenia najlepszy środek to …. :-). Pieczemy 30 minut. Ostrożnie odwracamy formę dnem do góry i wyjmujemy tartę. Posypujemy jabłka pozostałym cukrem i pokrojonym w płatki masłem. Karmelizujemy w piekarniku pod grillem.
Możemy przestać się oblizywać, szybciutko nakładamy ciepłą tartę na talerzyki, dokładamy nieobowiązkowo waniliowe lody i/ lub bitą śmietanę i po ciuchu liczymy, że uda nam się załapać na jeszcze jeden kawałek. Smacznego
Więcej przepisów na tartę Tatin oraz inne potrawy kuchni francuskiej znajdziecie w książkach kucharskich w księgarni PLAC FRANCUSKI.
Serdecznie zapraszamy
Napisz komentarz