Francja pyszną i słynną na całym świecie kuchnią stoi. Prawda to dla wielu niepodważalna. Jest różnorodność uwarunkowana geograficznie i historycznie powoduje, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Kult jedzenia we Francji nie ma sobie równych,, być może, na całym świecie a Francuzi o gatunkach wina lub sposobach przyrządzania poszczególnych potraw mogą rozmawiać godzinami. Nic dziwnego więc, że to właśnie w Francji taką estymą i uwielbieniem darzy się szefów kuchni a ich wartość mierzona jest gwiazdkami Michelin. Jedną z najjaśniej święcących na firmamencie francuskich kulinarnych gwiazd jest Alain Ducasse.
Alain Ducasse
uznawany jest za najlepszego kucharza na świecie! W 1990 roku prowadzona przez niego w Monte Carlo restauracja Le Louis XV, jako pierwsza na świecie, uzyskała trzy gwiazdki według przewodnika Michelin. Na tym nie poprzestał. 3 restauracje wyróżnione 3 gwiazdkami Michelin to tylko część jego działalności. To człowiek instytucja. Jest prezesem sieci Châteaux et Hôtels de France oraz grupy restauracji Groupe Alain Ducasse. A może chcielibyście udać się do niego na nauki? Nie ma problemu. w 2009 otworzył w Paryżu swoją szkołę.
Wprawa do jednej z jego restauracji lub szkoły z pewnością do tanich przyjemności nie należy. Ale jest też inny sposób na skosztowanie dań naszego Mistrza. Alain Ducasse jest również autorem licznych książek kucharskich. Niespodzianka dla osób znających język francuski. Tutaj możecie za darmo pobrać firmowanego przez Alain Ducasse e-booka zawierającego 1260 przepisów na makaron! Nie znacie francuskiego? Nic straconego. W języku polskim są dostępne są dwie pozycje. Jedna piękniejsza i smaczniejsza od drugiej. Pożera się je już na starcie oczami a prawdziwa uczta dopiero przed nami.
„Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie” to kolejna propozycja wydawnictwa Dwie Siostry znanego ze wspaniałej jakości, graficznego majstersztyku i niepowtarzalności swoich publikacji. Twarda tekturowa okładka kryje w sobie przepisy wraz ze zdjęciami potraw podzielone według pór roku. Oprócz alfabetycznego indeksu dań, znajdziecie także ich spis według czasu przygotowania! Dla mnie super sprawa przy planowaniu posiłków dla mojej rodzinki. Ponieważ w prostocie tkwi zdrowie i smak, bez problemu i konieczności szukania trudno dostępnych składników przygotujecie super posiłek- ucztę dla oczu i podniebienia. Ekstra dodatkiem są praktyczne kuchenne porady. Dla fanów zdrowego odżywiania się i ekologicznego podejścia do życia.
Z pewnością znacie przysłowie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”. No to podwijamy rękawy, ubieramy fartuszki i ruszamy z naszymi pociechami do kuchni. Aha, zabieramy także ze sobą książkowego towarzysza. Alain Ducasse i uwielbiany przez dzieciaki Mikołajek „połączyli siły”. „Mikołajek i słodkie przekąski” to 30 doskonałych, słodkich, łatwych do przygotowania przepisów wraz ze zdjęciami przeplatanych fragmentami Mikołajkowych przygód. Palce lizać. Dodatkowy bonus oprócz przepysznych przekąsek? Bezcenne wspomnienia wspólnie spędzonych chwil i duma z naszego małego wielkiego masterchefa, który z pewnością ucieszy się również z takiej niespodzianki 🙂
Kochacie kuchnię francuską? A może dopiero macie w planie ją poznać? Inspiracje znajdziecie w książkach poświęconych kuchni francuskiej dostępnych w księgarni Plac Francuski.
źródło zdjęć https://www.damnfinelife.com/champagne-alain-ducasse/
Napisz komentarz