Już chyba pisałam (tu), że jestem uzależniona od czytania. Coraz dłuższe jesienne wieczory sprzyjają zakopaniu się pod koc i zagłębieniu się w lekturze. Jedna ręka przewraca kolejne kartki a druga? No właśnie, co robi druga? Druga sięga na oślep do leżącego obok talerzyka i przy każdym kolejnym ruchu wykonuje coraz bardziej zdesperowane i gwałtowne gesty. W końcu wzrok odrywa się od literek i z przerażeniem odkrywa PUSTKĘ. Już nie ma? Kiedy to zniknęło i gdzie? Jednym z takich jesiennych nieodłącznych towarzyszy są francuskie magdalenki. Te puszyste biszkoptowe ciasteczka z lekko cytrynową nutą jeszcze nigdy na dłużej nie zagościły w moim domu. Znikają w oka mgnieniu. Chcecie sprawdzić, czy u Was również?
Magdalenki mają charakterystyczny muszelkowaty kształt, ale nie musicie kupować oryginalnej formy do ich pieczenia. U mnie doskonale sprawdziły się małe foremki na babeczki a magdalenki smakują równie doskonale.
2,5 szklanki maki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
5-6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny
17 dkg masła (+ masło do posmarowania foremek)
I co dalej:
Prace przygotowawcze: roztapiamy masło i pozostawiamy do wystygnięcia. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Smarujemy foremki masłem i oprószamy mąką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
I do dzieła: ubijamy jajka z cukrem pudrem w dużej misce na parze. Gdy masa zgęstnieje i podwoi swoją objętość, dodajemy skórkę z cytryny stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Wlewamy roztopione masło i delikatne mieszamy. Pora na sok z cytryny. Wlewamy i oczywiście delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na około 10 minut. Wypełniamy foremki ciastem do około 3/4 wysokości. Pieczemy około 15 minut. Nie zapomnijmy o sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasteczka są upieczone w środku. Od razu wyciągamy z foremek a następnie ćwiczymy naszą silną wolę powstrzymując się od natychmiastowej konsumpcji 😉
Więcej przepisów na magdalenki oraz inne potrawy kuchni francuskiej znajdziecie w książkach kucharskich w księgarni PLAC FRANCUSKI.
Serdecznie zapraszamy
źródło zdjęcia:https://myfrenchcuisine.blogspot.com/2005/04/madeleines.html, https://pl.pinterest.com/pin/35043703324238419/
Napisz komentarz