Pomysł na prezent. To jedna z kwestii, które spędzają sen z powiek. Pomimo pełnych pełnych półek w sklepach znalezienie idealnego prezentu (przynajmniej w naszym mniemaniu 🙂 bywa sporym wyczynem. Na szczęście dla mnie spora część obdarowywanych przeze mnie osób to czytająca mniejszość narodowa. Pytanie „co kupić pod choinkę” (lub na wszelkie inne okoliczności- wstaw właściwe) zastąpione jest więc przez pytanie „którą książkę tym razem”. W podjęciu właściwego wyboru możecie liczyć na pomoc księgarni Plac Francuski.
Na pierwszy ogień szybki przegląd książek dla wielbicieli dobrego jedzenia i gotowania. Przed Państwem nasz pomysł na prezent w kategorii
KUCHNIA FRANCUSKA
Kulinarna podróż po Francji Moja mała francuska kuchnia i pobyt w Paryżu „Mała paryska kuchnia” z Rachel Khoo to przepięknie wydane książki ze wspaniałymi zdjęciami i smacznymi przepisami. Oglądając i czytając czuję zapach i smak proponowanych dań. Super efekt na talerzu gwarantowany.
Pozostając w Paryżu warto sięgnąć po „Moją kuchnię ww Paryżu”. Na mojej półce z książkami zajmuje honorowe miejsce. Delektuję się opowieściami autora o kuchni i gotowaniu, zdjęciami oraz smakiem potraw wykonanych według przepisów Davida Lebowitza, którego już wcześniej uwielbiałam za „Słodkie życie w Paryżu„
Jeżeli kochacie słońce i życie we wersji slow powinniście wybrać „Księgę smaków Prowansji”. To wspaniała książka przybliżająca pachnącą lawendą Prowansję i jej smaki. Zdjęcia potraw powodują napływ śliny do ust a wszechstronność przepisów pozwoli na skomponowanie wspaniałej i zdrowej uczty dla oczu i podniebienia.
Przeglądając przepisy zawarte w „Kuchni francuskiej” nie dziwię się, że kuchnia tego kraju jest jedną z najbardziej znanych na świecie a grono jej wielbicieli cały czas rośnie. Piękne zdjęcia oraz świetne tło kulturowo- historyczne przybliżają nam Francję i jeszcze bardziej pozwalają zachwycać się jej kulinarnymi walorami.
Kulinaria francuskie (pisałam o nich także tutaj) to wielka kulinarna podróż przez wszystkie regiony Francji i największe kompendium wiedzy o kuchni tego kraju. Jak powstaje calvados? W jakiej kolejności należy degustować słynne francuskie sery? Jakie zioła wchodzą w skład ziół prowansalskich? Te informacje jak i wiele innych, przepiękne zdjęcia oraz przykładowe przepisy charakterystyczne dla danego regionu znajdziecie na ponad 450 stronach kredowego papieru. Idealny pomysł na prezent dla wielbicieli Francji i kuchni francuskiej.
Wybraliście już coś? Wiem, decyzja nie jest łatwa. Kuchnia francuska to temat rzeka. A może wolicie książki z innych dziedzin? Zaglądajcie regularnie na bloga. Kolejne prezentowe inspiracje Placu Francuskiego już się piszą 🙂 Część 2 dostępna jest już tutaj.
Napisz komentarz