Blog

17Sie, 14

Ratatouille
Czyli prowansalski, kolorowy, zdrowy, warzywny misz-masz…

Lubię gotować, lubię eksperymentować w kuchni a często towarzyszy mi w tym moja rodzina. Obowiązek staje się zabawą, którą wszystkim polecam.

Oto kuchnia francuska w naszym domu-odsłona 1
Lato to najlepsza pora na ratatouille. Ja rozciągnęłam ten czas na cały rok.
W mojej rodzinie przygotowywanie zapasu ratatouille to małe święto. Ma ono zazwyczaj miejsce na przełomie sierpnia i września. Wtedy to warzywa-składniki są najtańsze. W całym domu unosi się zapach duszących się warzyw, gwar wesołych rozmów a zwieńczeniem jest wspólna kolacja z ratatouille w roli oczywiście głównego dania.
Słoik ratatouille to rewelacyjne rozwiązanie na szybki obiad i jednocześnie ciesząca oko swoimi barwami dawka witamin potrzebnych w krótkie zimowe dni. A to wszystko bez konserwantów u ulepszaczy. My jemy je najczęściej z kuskusem i jajkiem sadzonym- obiad gotowy w 10 minut. Niemniej ratatouille to baza, reszta zależy tylko do Waszej fantazji. To świetne dane nawet dla niemowlaków – zmiksowane z ryżem, ziemniaczkami, makaronem- moja niespełna roczna córka domagała się dokładek 

Potrzebujemy dla 4 osób:
2 bakłażany
2 cukinie
2 cebule
3 ząbki czosnku
6 pomidorów
8 łyżek oliwy
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka ( 1 zielona, 1 żółta, 1 czerwona, 1 pomarańczowa- im więcej odcieni tym bardziej kolorowe będzie danie)

Uwaga: ilości poszczególnych warzyw można dowolnie zmieniać w zależności od gustu i ich dostępności. Ratatouille bez bakłażana to nadal pyszna potrawa.

I co dalej:
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy w plasterki, wrzucamy do sitka, delikatne solimy i odstawiamy na około 30 minut, że puści sok, który następnie wylewamy. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cukinie kroimy w talarki lub kostkę a paprykę w paseczki. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy cebulę. W sporym garnku, w którym zmieszczą się wszystkie składniki rozgrzewamy oliwę i dodajemy na początek bakłażany. Następnie po 5 minutach, dokładamy paprykę, pomidory i cebulę. Na końcu wrzucamy do garnka cukinię i czosnek. Doprawiamy. Dusimy około 30 minut. Jeżeli wolimy, aby warzywa były bardziej miękkie możemy wydłużyć czas duszenia.
Zimowy zapas ratatouille: gotowe ratatouille przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 1h.

Więcej przepisów na ratatouille oraz potrawy kuchni francuskiej znajdziecie w książkach kucharskich w księgarni PLAC FRANCUSKI

Zdjęcie pochodzi z książki „Kulinaria francuskie” znajdującej się w ofercie księgarni PLAC FRANCUSKI

Tags: , , , , , ,

1 komentarz

  • Posted by m on Listopad 28, 2014 at 09:10 am

    baklazan i cukinia same w sobie smokowo nie zachwycaja ale w zestawie z paryka i pomidorami oraz ziolami staja sie niebezpiecznie uzalezniajace!!!

    Reply

blog Plac FrancuskiPlac Francuski -jak przy każdej ulicy, skwerze czy rynku również i tu znajdziecie  różne szyldy- adresy zachęcające szeroko otwartymi drzwiami do wejścia do środka.

Plac Francuski to biuro tłumaczeniowe wykonujące tłumaczenia z i na język francuski.

Plac Francuski to księgarnia on-line oferująca szeroki wachlarz tematyczny od przewodników i słowników, przez beletrystykę do książek kucharskich, w której elementem łączącym wszystkie oferowane towary jest Francja i język francuski, a także oryginalne francuskie zabawki edukacyjne i kreatywne.

Plac Francuski to  wspólna nauka języka francuskiego.

Blog Plac Francuski

odgrywa rolę kawiarenki z przepyszną kawą i jest naszym wirtualnym miejscem spotkań, wymiany opinii, dzielenia się wrażeniami oraz kroniką wydarzeń na PLACU.

TŁUMACZENIA FRANCUSKIE

tlumaczenia-francuskie

SKLEP INTERNETOWY

WAKACJE WE FRANCJI

wyszukiwarka-wakacyjna

SZKOŁA JĘZYKOWA

szkola-jezykowa

test33