Blog

15Lis, 16
alain ducasse

Francja pyszną i słynną na całym świecie kuchnią stoi. Prawda to dla wielu niepodważalna. Jest różnorodność uwarunkowana geograficznie i historycznie powoduje, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Kult jedzenia we Francji nie ma sobie równych,, być może, na całym świecie a Francuzi o gatunkach wina lub sposobach przyrządzania poszczególnych potraw mogą rozmawiać godzinami.  Nic dziwnego więc, że  to właśnie w Francji taką estymą i uwielbieniem darzy się szefów kuchni a ich wartość mierzona jest gwiazdkami Michelin. Jedną z najjaśniej święcących na firmamencie francuskich kulinarnych gwiazd jest Alain Ducasse.

Alain Ducasse

uznawany jest za najlepszego kucharza na świecie! W 1990 roku prowadzona przez  niego w Monte Carlo restauracja Le Louis XV, jako pierwsza na świecie, uzyskała trzy gwiazdki według przewodnika Michelin. Na tym nie poprzestał. 3 restauracje wyróżnione 3 gwiazdkami Michelin to tylko część jego działalności. To człowiek instytucja. Jest prezesem sieci Châteaux et Hôtels de France  oraz  grupy restauracji Groupe Alain Ducasse. alain ducasse Mikołajek i słodkie przekąskiA może chcielibyście udać się do niego na nauki? Nie ma problemu. w 2009 otworzył w Paryżu swoją szkołę.

Wprawa do jednej z jego restauracji lub szkoły z pewnością do tanich przyjemności nie należy. Ale jest też inny sposób na skosztowanie dań naszego Mistrza. Alain Ducasse jest również autorem licznych książek kucharskich. Niespodzianka dla osób znających język francuski. Tutaj możecie za darmo pobrać firmowanego przez Alain Ducasse e-booka zawierającego 1260 przepisów na makaron! Nie znacie francuskiego? Nic straconego. W języku polskim są dostępne są dwie pozycje. Jedna piękniejsza i smaczniejsza od drugiej.  Pożera się je już na starcie oczami a prawdziwa uczta dopiero przed nami.

 „Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie” to kolejna propozycja wydawnictwa Dwie Siostry znanego  ze wspaniałej jakości, graficznego majstersztyku i niepowtarzalności swoich publikacji. Twarda tekturowa okładka kryje w sobie przepisy wraz ze zdjęciami potraw podzielone według pór roku. Oprócz alfabetycznego indeksu dań, znajdziecie także ich spis według czasu przygotowania! Dla mnie super sprawa przy planowaniu posiłków dla mojej rodzinki. Ponieważ w prostocie tkwi zdrowie i smak, bez problemu i konieczności szukania trudno dostępnych składników przygotujecie super posiłek- ucztę dla oczu i podniebienia. Ekstra dodatkiem są praktyczne kuchenne porady. Dla fanów zdrowego odżywiania się i ekologicznego podejścia do życia.

Alain Ducasse Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie

Z pewnością znacie  przysłowie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”. No to podwijamy rękawy, ubieramy fartuszki  i ruszamy z naszymi pociechami do kuchni. Aha, zabieramy także ze sobą książkowego towarzysza. Alain Ducasse i uwielbiany przez dzieciaki Mikołajek „połączyli siły”. „Mikołajek i słodkie przekąski” to 30 doskonałych, słodkich, łatwych do przygotowania przepisów wraz ze zdjęciami przeplatanych fragmentami Mikołajkowych przygód. Palce lizać. Dodatkowy bonus oprócz przepysznych przekąsek? Bezcenne wspomnienia wspólnie spędzonych chwil i duma z naszego małego wielkiego masterchefa, który z pewnością ucieszy się również z takiej niespodzianki  🙂  

Kochacie kuchnię francuską? A może dopiero macie w planie ją poznać? Inspiracje znajdziecie w książkach poświęconych kuchni francuskiej dostępnych w księgarni Plac Francuski.

źródło zdjęć http://www.damnfinelife.com/champagne-alain-ducasse/

8 komentarzy

  • Posted by paulina on Listopad 21, 2016 at 04:48 pm

    Po takim poście zrobiłam się głodna:) Kuchnia francuska jest pyszna:) Preferuje francuskie śniadania, ale w tej książce, którą polecasz wszystkie dania wydają się interesujące:)

    Reply
  • Posted by Beata on Styczeń 5, 2017 at 12:32 pm

    Dzień dobry, może tutaj znajdę pomoc:) W książce „Mikołajek i słodkie przekąski” w jednym z przepisów podane są jako składnik ” pokruszone koronkowe naleśniki”. Ktoś może domyśla się co to takiego może być?

    Reply
    • Posted by admin on Styczeń 8, 2017 at 10:48 pm

      No rzeczywiście twardy orzech do zgryzienia. Też jestem ciekawa. ktoś, coś?

  • Posted by Blair czyta on Czerwiec 5, 2017 at 11:49 am

    Jestem niegotująca, chociaż mam w planach to zmienić. Co do kuchni francuskiej, to nie mam do końca odwagi próbować nowych smaków i rzadko to robię. Będąc w Paryżu próbowałam jednak kasztanów, które mnie rozczarowały, ale pokochałam crepes na słodko i najbardziej tęsknię właśnie za tym daniem. Tym bardziej, że jadłam je z mężem w restauracji w uliczce wypełnionej knajpkami i w otoczeniu świątecznych i sylwestrowych ozdób. Klimat niesamowity 🙂

    Reply
  • Posted by Domi on Czerwiec 5, 2017 at 11:56 am

    Bardzo ciekawe propozycje. Nie jestem co prawda fanką francuskiej kuchni, ale zawsze jestem chętna na eksperymenty 🙂

    Reply
    • Posted by admin on Czerwiec 8, 2017 at 09:24 am

      Kuchnia francuska jest tak różnorodna, że praktycznie każdy znajdzie w niej coś dla siebie:-) Bon appetit

blog Plac FrancuskiPlac Francuski -jak przy każdej ulicy, skwerze czy rynku również i tu znajdziecie  różne szyldy- adresy zachęcające szeroko otwartymi drzwiami do wejścia do środka.

Plac Francuski to biuro tłumaczeniowe wykonujące tłumaczenia z i na język francuski.

Plac Francuski to księgarnia on-line oferująca szeroki wachlarz tematyczny od przewodników i słowników, przez beletrystykę do książek kucharskich, w której elementem łączącym wszystkie oferowane towary jest Francja i język francuski, a także oryginalne francuskie zabawki edukacyjne i kreatywne.

Plac Francuski to  wspólna nauka języka francuskiego.

Blog Plac Francuski

odgrywa rolę kawiarenki z przepyszną kawą i jest naszym wirtualnym miejscem spotkań, wymiany opinii, dzielenia się wrażeniami oraz kroniką wydarzeń na PLACU.

TŁUMACZENIA FRANCUSKIE

tlumaczenia-francuskie

SKLEP INTERNETOWY

WAKACJE WE FRANCJI

wyszukiwarka-wakacyjna

SZKOŁA JĘZYKOWA

szkola-jezykowa