Blog

30Paź, 14

Już chyba pisałam (tu), że jestem uzależniona od czytania. Coraz dłuższe jesienne wieczory sprzyjają zakopaniu się pod koc i zagłębieniu się w lekturze. Jedna ręka przewraca kolejne kartki a druga? No właśnie, co robi druga? Druga sięga na oślep do leżącego obok talerzyka i przy każdym kolejnym ruchu wykonuje coraz bardziej zdesperowane i gwałtowne gesty. W końcu wzrok odrywa się od literek i z przerażeniem odkrywa PUSTKĘ. Już nie ma? Kiedy to zniknęło i gdzie?  Jednym z takich jesiennych nieodłącznych towarzyszy są francuskie magdalenki. Te puszyste biszkoptowe ciasteczka z lekko cytrynową nutą jeszcze nigdy na dłużej nie zagościły w moim domu. Znikają w oka mgnieniu.  Chcecie sprawdzić, czy u Was również?

Magdalenki mają charakterystyczny muszelkowaty kształt, ale nie musicie kupować oryginalnej formy do ich pieczenia. U mnie doskonale sprawdziły się małe  foremki na babeczki a magdalenki smakują równie doskonale.

Potrzebujemy: a469a1aa2df9f8da859f3d429d25545a

2,5 szklanki maki

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

5-6 jajek

1,5 szklanki cukru pudru

skórka otarta z 1 cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny

17 dkg masła (+ masło do posmarowania foremek)

I co dalej:

Prace przygotowawcze: roztapiamy masło i pozostawiamy do wystygnięcia. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Smarujemy foremki masłem i oprószamy mąką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.

I do dzieła: ubijamy jajka z cukrem pudrem w dużej misce na parze. Gdy masa zgęstnieje i podwoi swoją objętość, dodajemy skórkę z cytryny stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Wlewamy roztopione masło i delikatne mieszamy. Pora na sok z cytryny. Wlewamy i oczywiście delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na około 10 minut. Wypełniamy foremki ciastem do około 3/4 wysokości. Pieczemy około 15 minut. Nie zapomnijmy o sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasteczka są upieczone w środku. Od razu wyciągamy z foremek a następnie ćwiczymy naszą silną wolę powstrzymując się od natychmiastowej konsumpcji 😉

Więcej przepisów na magdalenki oraz inne potrawy kuchni francuskiej znajdziecie w książkach kucharskich w księgarni PLAC FRANCUSKI.

Serdecznie zapraszamy

źródło zdjęcia:https://myfrenchcuisine.blogspot.com/2005/04/madeleines.html, https://pl.pinterest.com/pin/35043703324238419/

Tags: , ,

Brak komentarzy - bądź pierwszy!

Brak komentarzy.

blog Plac FrancuskiPlac Francuski -jak przy każdej ulicy, skwerze czy rynku również i tu znajdziecie  różne szyldy- adresy zachęcające szeroko otwartymi drzwiami do wejścia do środka.

Plac Francuski to biuro tłumaczeniowe wykonujące tłumaczenia z i na język francuski.

Plac Francuski to księgarnia on-line oferująca szeroki wachlarz tematyczny od przewodników i słowników, przez beletrystykę do książek kucharskich, w której elementem łączącym wszystkie oferowane towary jest Francja i język francuski, a także oryginalne francuskie zabawki edukacyjne i kreatywne.

Plac Francuski to  wspólna nauka języka francuskiego.

Blog Plac Francuski

odgrywa rolę kawiarenki z przepyszną kawą i jest naszym wirtualnym miejscem spotkań, wymiany opinii, dzielenia się wrażeniami oraz kroniką wydarzeń na PLACU.

TŁUMACZENIA FRANCUSKIE

tlumaczenia-francuskie

SKLEP INTERNETOWY

WAKACJE WE FRANCJI

wyszukiwarka-wakacyjna

SZKOŁA JĘZYKOWA

szkola-jezykowa

test33