O tym, że francuskie wina mają swoje apelacje z pewnością wielu z Was słyszało lub czytało. Pewnie trochę mniej osób wie, co to właściwe oznacza. Potrzebna jest? A może niczemu to nie służy? Zwracać na nią uwagę, czy nie warto zaprzątać tym sobie głowy? Jeżeli chcecie znać odpowiedź na te pytania, zapraszam do dalszej lektury, bo właśnie o apelacji AOC jest ten wpis.
Appellation d’origine contrôlée (AOC) czyli apelacja kontrolowanego pochodzenia w wersji polskiej to rodzaj logo czy też wyróżnienia produktu spomiędzy całej masy teoretycznie im podobnych. Wskazuje ona produkt, którego wszystkie etapy produkcji mają miejsce w tym samym obszarze geograficznym, według uznanych przepisów i zasad wytwarzania, co w efekcie końcowym daje takie a nie inne jego właściwości. Prostszymi słowami jest to po prostu zaświadczenie jakości i pochodzenia produktu.
We Francji gdzie system apelacji powstał, ustanawianiem i nadzorem zajmują się władze publiczne, w tym Narodowy Instytut Pochodzenia i Jakości INAO (Institut national de l’origine et de la qualité), które tworzą lokalne komitety kontroli produkcji i jakości ina co dzień czuwają nad przestrzeganiem zasad ustanowionych dla danej apelacji.
Apelację AOC nie uzyskują jedynie wina. Francuzi ceniący swoją narodową kuchnię wyróżniają w ten sposób również inne produkty spożywcze. Szukajcie jej na regionalnych pysznych serach. Jest ich w ten sposób oznaczonych prawie 50 w tym między innymi sery Brocciu, Comté, Maroilles, a także inne produkty mleczne np. masło z Charentes i śmietana z Isigny. Zasłużyło na to wyróżnienie również kilkanaście owoców i warzyw: kasztany z Ardèche, zielona soczewica z Puy w Owernii czy lotaryńskie mirabelki. Kontynuując nasze zakupy dorzućmy jeszcze oliwy prowansalskie oraz wywodzące się z Korsyki miód i mąkę kasztanową. To nie wszystko! Pora na mięso i owoce morza. One też znajdują się na liście. Pyszne mięso z owiec pasących się na słonych łąkach w okolicach Mont Saint-Michel czy w zatoce Sommy ma swoich wiernych fanów, a smak drobiu z Bresse znają wszyscy smakosze.
We Francji, czy też poza jej granicami kupując artykuły oznaczone AOC możecie być pewni, że wybieracie produkty wysokiej jakości, oryginalne, wyprodukowane w poszanowaniu środowiska naturalnego i przede wszystkim SMACZNE.
A Francuzi nie byliby Francuzami, gdyby ograniczyli się tylko do wyróżnienia AOC. Lista jest spora więc ciąg dalszy z pewnością nastąpi.
źródło zdjęć: https://www.boutiquegasconne.com/index.php?product/37-pate-de-porc-au-piment-d-espelette, https://chemindetables.over-blog.com/article-papotage-aux-saveurs-du-terroir-112994835.html,https://www.graindorge.fr/fromages-distribution.php, https://caribgourmet.blogspot.com/
Napisz komentarz