Blog

16Mar, 18

Ma tysiące twarzy, zaskakuje swoją urodą i smakiem (kolejność dowolna).  Uwodzi i nie można się jej oprzeć. Na codzień i od święta. Warta grzechu. Niepowtarzalna. Szybka i niezawodna…

Oto ona

Francuska tarta

Ten, zazwyczaj okrągły , placek z kruchego ciasta wypełniony  słodkim lub słonym farszem to jeden z filarów francuskiej kuchni. W naszej kuchni zagościł na stałe i regularnie pojawia się na codziennym i imprezowym stole. Wystarczy odrobina wyobraźni  i  kilka składników, żeby zachwycić współbiesiadników.

francuska tartaPodstawa to kruche ciasto aczkolwiek używając cieniutkie płaty ciasta francuskiego również nie będzie kulinarnym faux-pas a rezultat smakowy będzie równie porywający. Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Kruche spody, nie wspominając o cieście francuskim,  można już kupić gotowe w większych supermarketach.  Mój przepis na kruchy spód pieczołowicie przechowuję jak jeden z największych skarbów. Przywiozłam go z Francji  wiele lat temu z wymiany studenckiej. Jedna z goszczących nas Francuzek przygotowała w mgnieniu oka przed wyjściem na pożegnalną imprezę tartę. Była idealna. Każdy, kto u mnie po raz pierwszy spróbuje to danie, zabiera recepturę na ciasto ze sobą. Dzisiaj pora na Was.

Francuska tarta – przepis na ciasto

składniki na spód z kruchego ciasta: 100g zimnego masła, 200g mąki, odrobina cukru, szczypta soli, 1 żółtko lub odrobina wody

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy kulę z ciasta w folię aluminiowa i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem formę na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie wybrzuszyło się.  Pieczemy przez 20 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do temperatury  220ºC.

I co potem? To już zależy od zawartości lodówki, pory roku, preferencji smakowych i … odwagi kulinarnej 😉 Ja już nie mogę się doczekać przełomu kwietnia i maja, kiedy na targowych straganach pojawiają się szparagi. Tarta ze szparagami i camembertem zalana masą jajeczno-śmietanową to mój numer jeden. 2 jajka, około 150 ml śmietany, sól i pieprz do smaku i podstawowa wersja masy gotowa. Szybka sprawa, nieprawdaż?

Tarta francuska  i jej najsłynniejsze odsłony

Praktycznie każdy francuski region ma swoją tartę. Moja Potomkini jest wielbicielką kwaśno- słodkiego smaku tarty cytrynowej. Na północy Francji uwiodła nas pikardyjska tarta z serem maroilles. Na południu prym wiedzie pissaladière z wierzchem z cebuli, oliwek, ziół prowansalskich i filecików anchois. Alzacja i Lotaryngia to słynne quiche. W Bretanii z pewnością natraficie na pyszne tarty ze słonym karmelem. Słyszeliście o jabłkowej tarcie do góry nogami sióstr Tatin? W czasie pobytu se Francji koniecznie się skuście, przynajmniej jeden raz,  na kawałek tarty. Nie będziecie żałować.

Francuska tarta czekoladowa, z kozim serem i porami, owocowa… Długo można wymieniać. Wszystkie place lizać. Jestem ciekawa, którą odsłony tarty Wy najbardziej lubicie? Podzielicie się przepisem? A może polecicie dobre adresy w Polsce i za granicą, gdzie można kupić pyszną francuską tartę?

Zajrzycie też przy okazji do księgarni Plac Francuski z francuskimi zabawkami dla dzieciaków?

tarta szparagi i camembert

9 komentarzy

  • Posted by Sylwia B on Marzec 17, 2018 at 10:52 am

    Przepis na same ciasto nie wydaje się skomplikowany. Nic tylko zabrać się do pieczenia

    Reply
    • Posted by admin on Marzec 19, 2018 at 08:37 am

      Daj znać, czy Ci spakowało 🙂

  • Posted by OkiemMamy on Marzec 17, 2018 at 11:55 am

    Bardzo lubię tarty zarówno te na słodko jak i na słono. Moją ukochaną jest tarta z duszonym porem. Jest obłędna.

    Reply
    • Posted by admin on Marzec 19, 2018 at 08:37 am

      O, muszę sprawdzić ten wariant.

  • Posted by Agnieszka Raczkowska on Marzec 20, 2018 at 09:34 am

    Na bogato!

    Reply
  • Posted by Magda M. blog on Marzec 20, 2018 at 11:51 am

    Cudowne, wykorzystam przepis bo nigdy nie robiłam takiej 🙂

    Reply
  • Posted by Kasia on Marzec 20, 2018 at 12:25 pm

    Uwielbiam tarty za mnogość możliwości, które dają. Ja bardzo lubię te na slodko-wczoraj zrobiłam z czekoladą, karmelem i orzechami. Mój konkubent przepada za tymi wytrawnym, np. Z brokułem i serem brie. Mam podobny przepis na kruche ciasto.

    Reply
  • Posted by Powroty on Maj 10, 2018 at 12:35 pm

    Jakie są ceny takich tart we Francji? Np. w mniej turystycznych miejscówkach Paryża?

    Reply
    • Posted by admin on Wrzesień 16, 2018 at 02:15 pm

      Oj, nie wiem, nie mieszkam w Paryżu 🙂

blog Plac FrancuskiPlac Francuski -jak przy każdej ulicy, skwerze czy rynku również i tu znajdziecie  różne szyldy- adresy zachęcające szeroko otwartymi drzwiami do wejścia do środka.

Plac Francuski to biuro tłumaczeniowe wykonujące tłumaczenia z i na język francuski.

Plac Francuski to księgarnia on-line oferująca szeroki wachlarz tematyczny od przewodników i słowników, przez beletrystykę do książek kucharskich, w której elementem łączącym wszystkie oferowane towary jest Francja i język francuski, a także oryginalne francuskie zabawki edukacyjne i kreatywne.

Plac Francuski to  wspólna nauka języka francuskiego.

Blog Plac Francuski

odgrywa rolę kawiarenki z przepyszną kawą i jest naszym wirtualnym miejscem spotkań, wymiany opinii, dzielenia się wrażeniami oraz kroniką wydarzeń na PLACU.

TŁUMACZENIA FRANCUSKIE

tlumaczenia-francuskie

SKLEP INTERNETOWY

WAKACJE WE FRANCJI

wyszukiwarka-wakacyjna

SZKOŁA JĘZYKOWA

szkola-jezykowa