Owernia (Auvergne) to kolejny etap naszej podroży po regionach Francji. Byliśmy już w Poitou-Charentes, Franche-Comté i Jurę, Nord Pas de Calais, Pikardii i Burgundii. Kolejne regiony przed nami. Zapraszam do wspólnej podróży. Bon voyage. I nie zapomnijcie o dobrych przewodnikach.
Słów kilka o Owernii
Hałas miasta i jego szybkie codzienne życie jest w Owernii czymś nieznanym. Czas zdaje się tu płynąć wolniej. Ten region, złożony z wielu wzgórz, gór, dolin lasów, rzek, przyciąga osoby ceniące spokój i tajemnicze piękno przyrody. Owernia to kraina wygasłych wulkanów na czele z najczęściej odwiedzanym i sięgającym 1465 metrów Puy de Dôme. Największy to Plomb du Central, który posiada średnicę większą niż sycylijska Etna. Wybór wulkanów jest olbrzymi, większe i mniejsze, z okrągłymi kraterami, jedne porośnięte drzewami i krzewami, inne zupełnie łyse. Otaczają je malownicze jeziora, wśród nich turkusowe Pavin. Gorące źródła przyczyniły się do powstania wielu znanych w całej Francji uzdrowisk. Zamki i kościoły Owernii przenoszą nas w czasy Średniowiecza będąc wspaniałymi przykładami stylu romańskiego.
Owernia – atrakcje turystyczne
Owernia to wulkany, na ponad 30 kilometrów rozciąga się łańcuch wulkaniczny wchodzący w skład Parku Regionalnego Wulkanów Owernii (Parc Naturel des Volcans d’Auvergne) zaprasza do „wulkanicznych” wędrówek. Dobrym pomysłem jest wejście na wierzchołek Puy de Dôme, niezapomniane widoki gwarantowane.
W Le Puy en Velay niesamowite wrażenie robi zbudowana na szczycie wysokiej skały kaplica Chapelle St. Michel d’Aiguilhe. Jest to też punkt wyjścia na pielgrzymkowy szlak do Santiago de Compostella.
Stolicą Owernii jest Clermont-Ferrand. Najstarsza część miasta powstała w średniowieczu na dnie wygasłego krateru. Stopniowo osada zaczęła zajmować także boczne ściany wulkanu, szczyt krateru i jego zewnętrzne zbocza. Koniecznie trzeba zobaczyć romańska bazylikę Notre Dame du Port wpisaną na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO oraz jeden z najważniejszych zabytków miasta – katedrę Notre Dame-de-l’Assomption. W Clermont-Ferrand znajduje się także siedziba firmy oponiarskiej Michelin, znanej również ze swoich gastronomicznych gwiazdek.
Gustaw Eiffel zaprojektował nie tylko słynną paryska wieżę. W Aurillac znajduje się słynny wiadukt Pont de Garabit jego projektu. Rozciąga się on na rzeczny wąwóz Truyère i można podziwiać go ze specjalnego centrum obserwacyjnego.
Eleganckie uzdrowisko Vichy, mające swoje niechlubne miejsce w historii Francji, znane jest z wody mineralnej, a także oryginalnych posiadłości dynastii burbońskiej.
Sprawni i odważni powinni spróbować swoich sił w parku Mont Dore. Park linowy, „wodna” trasa ze zjazdami po wodospadach, wspinaczka skałkowa to jedne z atrakcji oferowanych w tym miejscu
Owernia- co region proponuje dzieciom
Rower szynowy to nietypowy sposób na zwiedzanie Owernii. Sprawi frajdę nie tylko najmłodszym
Vulcania to niezwykłe muzeum i ośrodek edukacyjny, który pozwoli małym i dużym poznać tajemniczy świat wulkanów. Warto przeznaczyć na wizytę cały dzień
Niezapomnianą zabawą może też być odnalezienie wyjścia w kukurydzianym labiryncie niedaleko Clermont-Ferrand. Na starcie na wszelki wypadek wręczana jest mapa i busola a przejście całości zajmuje nawet godzinę
Jeżeli chcecie przenieść się w czasy Średniowiecza zajrzyjcie do zamku Chateau de Murol .
Wesołe miasteczko i zoo w jednym miejscu w Saint-Pourçain-sur-Besbre zaprasza do wspólnej zabawy całe rodziny
Owernia- warto skosztować– kuchnia regionu
Będąc we Francji nie zapomnijcie o lokalnych przysmakach. Skosztujcie na miejscu, zabierzcie do domu, a jeżeli zatęsknicie za francuskim smakiem, spróbujcie go odtworzyć sami korzystając z książek kucharskich poświęconych kuchni francuskiej dostępnych w naszej księgarni Plac Francuski.
Obowiązkowo będąc w Owernii należy skosztować dania z zieloną soczewicą (lentilles) z Puy. Soczewica ta swoim smakiem zasłużyła na nadanie jej certyfikatu AOC.
Owernia to także jeden z najsłynniejszych regionów produkujących sery na czele z słynnym roquefort, na którego charakterystyczny smak wpływa użycie serowego owczego mleka. A oprócz niego należałoby też skosztować sery Salers, Saint-nectaire, Bleu d’Auvergne, Laguiole, czy też Cantal. Ten ostatni to główny składnik tradycyjnych prostych potraw: truffade, aligot i sufletu serowego (soufflé au cantal).
W Owernii sery i soczewica wiele zawdzięczają ziemi wulkanicznej. Budowa geologiczna regionu sprzyja także tryskającej z niezliczonych źródeł wodzie mineralnej.
Warto też się skusić na tradycyjne pieczywo fouace w kształcie wieńca ozdobionego małymi ślimaczkami z ciasta.
Napisz komentarz